Europees Project Alternative Ways (To Learn A Language)

Voor dit Europese project, een samenwerking tussen Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, werk ik mee aan de ontwikkeling van een toolkit voor trainers van laaggeletterden. Het wil een alternatief bieden voor nieuwkomers en migranten die minder dan 6 jaar scholing hebben gehad en/of door andere - soms tijdelijke - omstandigheden, er niet aan toekomen om op de traditionele manier de doeltaal te leren op 'A2-niveau'. Alternative Ways biedt andersoortige lessen die door zowel taaldocenten, vrijwilligers - en iedereen daartussen - gegeven kunnen worden. In plaats van grammatica- en spellingboeken, inburgeringstoetsen en eindtermen, staan hierbij de 'leerders'/studenten/deelnemers en het plezier in leren voorop. De toolkit is op dit moment nog in ontwikkeling en verwachting online vanaf augustus dit jaar.

Ik geef twee maal per week twee uur les volgens deze 'Alternative Ways'-methodiek. Ik ben  er zeer enthousiast over en de cursisten (van allerlei niveau's) ook. In Corona-tijd blijkt bovendien dat dit ook online goed werkt! Ben of ken je een nieuwkomer die graag wil werken aan het Nederlands spreken? Neem dan contact met me op.

.

Cuba Juntos - Uitwisseling SOOL - ENSAP (LUMC) 

In januari 2020 is de keuzestage 'Cuba Juntos' gemaakt door twintig man: huisartsen in opleiding, specialisten ouderengeneeskunde in opleiding, een diëtiste in opleiding en een aantal wijkverpleegkundigen. Het doel van de reis was het interprofessioneel leren over samenwerking en preventie in de wijk, m.n. bij ouderen, in een Cubaanse eerstelijns-setting. 

Jentie Kraamer - specialist ouderengeneeskunde en docent aan het LUMC - en ik begeleidden samen de groep bij de voorbereidingen, de reis en de afronding van dit bijzondere project. Het zorgsysteem, de 'Salud Pública' is zo bijzonder omdat het - ondanks dat Cuba zo weinig middelen heeft - ongeveer dezelfde gezondheidsparameters bereikt als in Nederland, door de focus op samenwerking en preventie.

Het werd een groot succes. De inzichten en ervaringen in Cuba hebben tot inspiratie en al op kleine schaal implementatie van onderdelen in ons eigen zorgsysteem geleid. Daarom worden binnenkort de voorbereidingen getroffen, zodat deze keuzestage in januari 2021 opnieuw wordt aangeboden aan een nieuwe interprofessionele groep.

Boliviaanse boodschappentassen 

Lidia Mendoza, die ik nog ken uit de tijd dat we in Bolivia woonden, geeft af en toe een aantal kleurrijke, praktische boodschappentassen mee die zij koopt op de enorme markt, de Cancha in Cochabamba. Ze geeft ze dan mee aan een bekende die naar Nederland vliegt. (Als je de Nederlandse School Cochabamba schoonmaakt, heb je veel van dit soort contacten.) 

Ik verkoop ze voor haar in Nederland. Zo verdient ze iets extra's met deze leuke tassen die niet stuk te krijgen zijn. Het geld dat er hiervoor betaald wordt, stort ik op een Europese rekening van een vriend van mij die in Cochabamba woont. Hij trekt het daar uit de muur en zij haalt het bij hem op. Zó kort zijn de lijntjes en er gaat op die manier bijna geen cent verloren. 

Wordt ze er rijk van? Nee, maar het is wel een leuke manier om iets meer te besteden te hebben en voor ons om met elkaar in contact te blijven. 

De tassen zijn er in verschillende maten en modellen. De eenvoudige moedellen zoals te zien op de linker foto hierboven kost 10 euro. De tassen die ikzelf het mooist en handigst vind zijn 14 euro (op de tweede foto van links; die hebben niet alleen een vrolijk model, ze passen ook handig in je fietstas én hebben een stiekem vakje met rits aan de zijkant. 

Als je geïnteresseerd bent, stuur me een mailtje. Dan stuur ik je een foto van het aanbod op dat moment en kan je kiezen;-)